Beschikking geen loonheffingen (BGL) in de wachtkamer geparkeerd


Het kabinet was van plan om de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2015 te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Omdat hiertegen veel weerstand is in de Tweede Kamer, moet staatssecretaris Wiebes van Financiën eerst alternatieven onderzoeken.

De staatssecretaris had meer tijd nodig om de BGL in te voeren. Intussen is er vanuit verschillende hoeken veel kritiek gekomen op het nieuwe systeem. De Tweede Kamer moest de plannen nog bespreken, maar heeft nu besloten de behandeling tot onbepaalde tijd u uit te stellen.

Hiermee is de toekomst van de BGL hoogst onzeker geworden. FNV Zelfstandigen wil dat het kabinet eerst het brede onderzoek van diverse departementen naar de positie van de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) afwacht. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de loop van 2015 verwacht. Volgens FNV zou de staatssecretaris beter kunnen kijken of partijen niet specifieke afspraken per sector kunnen maken. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ook niet blij met de plannen, omdat het meer administratieve lasten en risico’s voor ondernemingen met zich meebrengt.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *