Wapserveld 13, 2151 JP, Nieuw-Vennep 0252 347 577 info@vanadelfinance.nl

Inkeerregeling gaat de prullenbak in

Inkeerregeling gaat de prullenbak in

27 januari 2017 admin Comments Off

Staatssecretaris Wiebes heeft een aantal maatregelen aan de Tweede Kamer gepresenteerd om internationale belastingontduiking tegen te gaan. Eén van die maatregelen is de afschaffing van de inkeerregeling voor zwartspaarders.

De aangekondigde maatregelen moeten de internationale fiscale constructies die gebruikt worden om belasting te ontduiken aanpakken. Het gaat om zowel internationale als nationale maatregelen. Bij de nationale maatregelen gaat het om:

•   Het afschaffen van de inkeerregeling; de boete voor ‘zelfmelders’ wordt maximaal 120% van de                       niet-betaalde belasting en voor belastingplichtigen die betrapt worden 300%. De tweejaarsperiode      waarin nog ingekeerd kon worden zonder straf vervalt hierdoor dus ook.

•   Het aanpassen van het verschoningsrecht; het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen wil      Wiebes inperken.

•   Het aanpakken van aandelen aan toonder; het anoniem blijven van aandeelhouders kan leiden tot      misbruik, belastingontduiking en witwassen. Daarom moet het achterhalen van deze aandeelhouders      makkelijker worden.

•   Aanpak van constructies in de invordering: Wiebes wil de mogelijkheden tot aansprakelijkheidstelling      verruimen, de vervallen verplichting tot heropening vereffenen en de informatieverplichting      aansprakelijke uitbreiden.

•   Het openbaar maken van opgelegde vergrijpboetes (tool) aan adviseurs die hebben meegewerkt aan      belastingontduiking.

•   Opstellen van een zwarte lijst

 

Bron: Rendement