Wapserveld 13, 2151 JP, Nieuw-Vennep 0252 347 577 info@vanadelfinance.nl

De Nederlandse Fiscus overweegt belastingontduiking van superrijken aan te pakken

De Nederlandse Fiscus overweegt belastingontduiking van superrijken aan te pakken

18 augustus 2015 admin Comments Off

De Nederlandse Belastingdienst overweegt een speciale afdeling op te richten die belastingontduiking van superrijken moet opsporen. Er is een onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijke afdeling begonnen na een aanbeveling van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) om rijke belastingplichtigen als aparte doelgroep aan te pakken.

Dat meldt de Volkskrant. De OESO heeft internationaal met klem geadviseerd om zeer vermogenden aan te pakken. Uit een rapport dat afgelopen week werd gepresenteerd blijkt dat er nauwelijks landen zijn die superrijken aanpakken, terwijl zij de meeste mogelijkheden hebben om belasting te ontduiken.

De OESO wijst er daarnaast op dat er steeds meer miljonairs komen. Nederland is wat dat betreft een van de snelst groeiende landen in Europa: in 2013 steeg het aantal miljonairs met 16,5 procent tot 173.000

Griekenland is schoolvoorbeeld

Volgens de OESO hebben slechts zeventien landen een afdeling die gericht is op rijke belastingontduikers. Daarvan zijn vijf landen erg goed in het opsporen van ontduiking in deze doelgroep. Griekenland, dat door Europa juist wordt beschuldigd niet goed belasting te heffen, is volgens de OESO het schoolvoorbeeld. De Grieken zetten in 2013 een dienst van 125 man op, die nog in een half jaar 73 miljoen binnenhaalde.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste afdeling voor superrijken – die bestaat uit 375 man. In 2013 haalden zij bij 6.200 belastingontduikers voor zo’n 250 miljoen euro binnen. In Australië werd met 300 man 680 miljoen euro binnengeharkt; meer dan 2 miljoen per ambtenaar.