Wapserveld 13, 2151 JP, Nieuw-Vennep 0252 347 577 info@vanadelfinance.nl

De VAR-verklaring verdwijnt in 2016

De VAR-verklaring verdwijnt in 2016

6 oktober 2015 admin Comments Off

De VAR-verklaring verdwijnt in 2016. Dat betekent wel dat een miljoen zzp’ers en hun opdrachtgevers zich afvragen: hoe nu verder?

De VAR, en dan met name de VAR-wuo (Verklaring Arbeidsrelatie werk uit onderneming), werkte namelijk als een vrijbriefje. Als een zzp’er die kon overleggen, kon de opdrachtgever er vanuit gaan dat hij geen gedoe zou krijgen. Hij wist dan zeker dat er geen sprake was van een dienstverband en hoefde dus geen sociale premies of loonheffing in te houden.

In 2016 gaat het anders werken. De Belastingdienst bepaalt straks op basis van de overeenkomst tussen de zelfstandige en de opdrachtgever of er echt sprake is van werk uit onderneming. Omdat het niet handig is dat 1 miljoen zzp’ers hun overeenkomsten allemaal persoonlijk naar de dienst gaan sturen, gaat de belastingdienst werken met voorbeeldovereenkomsten.

De opdrachtgever die met een zzp’er een overeenkomst sluit die ‘het stempel goedgekeurd’ van de Belastingdienst draagt, hoeft geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de werkzaamheden van de zzp’er wel volgens die overeenkomst worden uitgevoerd. Deze week publiceerde de Belastingdienst de eerste voorbeelden die wellicht een leidraad kunnen zijn

Interessant wordt het pas als er op de site van de Belastingdienst voorbeelden komen te staan voor zzp’ers in de zorg en andere zelfstandigen die vaak veel werk voor één of slechts een handjevol opdrachtgevers doen. Want dat zijn de gevallen waar nu vaak gedoe over ontstaat.

Bron: Z24