Wapserveld 13, 2151 JP, Nieuw-Vennep 0252 347 577 info@vanadelfinance.nl

Fiscale aspecten van rentemiddeling

Fiscale aspecten van rentemiddeling

13 augustus 2015 admin Comments Off

Heeft u een eigen woning en betaalt u een hoge rente, dan kan rentemiddeling voor u een uitkomst zijn. Recent heeft minister Dijsselbloem van Financiën aangegeven wat de fiscale aspecten zijn van rentemiddeling.

De Vereniging Eigen Huis heeft geldverstrekkers recent gevraagd om rentemiddeling aan te bieden aan klanten met een lopend rentecontract. Rentemiddeling houdt in dat de geldverstrekker de huidige rentevastperiode afbreekt en een nieuwe rentevastperiode afsluit.

Een eventuele boeterente en (risico) opslagen worden verdeeld over de nieuwe rentevastperiode en moet door de klant in vaste termijnen worden betaald. In een brief aan de Tweede Kamer is de minister op verzoek van de vaste commissie van Financiën ingegaan op de fiscale behandeling van deze rentemiddeling.

Uitgesmeerde boeterente is aftrekbaar

U moet de opslagen (boeterente en andere (risico)opslagen) en het rentepercentage splitsen. Het gedeelte van de opslag voor de boeterente kunt u bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekken van het inkomen uit werk en wonen. De fiscale behandeling wijkt daardoor niet af van een normale boeterente, die u in één keer betaalt.

De andere opslagen voor het dekken van bepaalde risico’s kunt u niet aftrekken, omdat u die bedragen niet kunt aanmerken als rente en kosten van de lening voor de eigen woning.

Bron: Rendement