Wapserveld 13, 2151 JP, Nieuw-Vennep 0252 347 577 info@vanadelfinance.nl

Nieuw formulier pensioen in eigen beheer

Nieuw formulier pensioen in eigen beheer

17 mei 2017 admin Comments Off

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) die hun pensioen in eigen beheer gaan afkopen of omvormen, moeten de Belastingdienst op de hoogte stellen. De fiscus heeft nu een nieuwe versie online gezet van het formulier dat de dga’s hiervoor moeten gebruiken. Verschil is dat zij nu minder bedragen hoeven in te vullen.

Sinds 1 april is het opbouwen van pensioen in eigen beheer verboden, als gevolg van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen. Er geldt nog een coulanceperiode tot 1 juli aanstaande om ervoor te zorgen dat de opbouw ook daadwerkelijk wordt stopgezet. Die tijd kunnen dga’s bijvoorbeeld ook gebruiken voor het overhevelen van pensioen dat nog bij een verzekeraar staat naar de eigen onderneming.

Pensioen in eigen beheer afkopen of omvormen

Dga’s kunnen het pensioenpotje in één keer afkopen (met een belastingkorting in 2017, 2018 en 2019), of omvormen naar een zogeheten oudedagsverplichting (ODV). Als zij een keuze hebben gemaakt, moeten ze dat binnen een maand doorgeven aan de Belastingdienst.

In vergelijking met het oude formulier hoeven de dga’s minder bedragen in te vullen.

Bron: Rendement